Introductie van de Cloud vraagt om Architectuur
Toen in de jaren negentig de software developers zoals Visual Basic, Gupta SQLWindows, LANSA en Uniface met minstens vier nieuwe versies per jaar van hun 3e generatie talen kwamen, ging er bij sommigen een alarmbel af. De eigen organisatie kon dit soort vernieuwingen nauwelijks bijbenen.
Voor de overgang naar “het jaar 2000” moesten talloze bedrijven Cobol specialisten inhuren om handmatig duizenden regels eigengemaakte code te scannen om de overgang van 6 naar 8 datumposities mogelijk te maken. Door deze kostbare en tijdrovende excercitie ging men kritischer kijken naar de zelf ontwikkelde applicaties.
De internet hype na het jaar 2000 deed velen van ons beseffen dat applicaties een stuk portabeler zijn als ze in een browser draaien en bovendien draaiden op basis van Java code. Een heldere constatering, maar bijna iedereen maakte gebruik van eigengemaakte software die weinig flexibiliteit bood om een dergelijke overgang mogelijk te maken.
Voldoende aanleiding in de afgelopen 20 jaar voor de vraag “zijn we eigenlijk nog wel zo gebaat bij zelf ontwikkelde software?”
Zelf ontwikkelde software vergt veel aandacht en de leerlessen zijn talloos:
- Hardcoded versus variabele stamgegevens
- Tekort aan kennis en programmeurs
- Behoefte aan platform portabiliteit
- Major releases die niet met één druk op de knop upgradebaar zijn
- Behoefte aan browser portabiliteit
- Niet geschikt voor active-active hosting vanuit meerdere datacenters
- Behoefte aan device portabiliteit
- Ongeschikt voor single sign on
- Upgradebaar naar de nieuwste database release
- Licentieskosten van softwaredevelopment tooling, middleware en databases bleek ook niet altijd goedkoop
- En meer….
Die zelf ontwikkelde software is blijvend punt van aandacht. En zeker op dit moment weer zeer actueel met de enorme mogelijkheden die de cloud ons biedt. Met de komst van de cloud zijn investeringen in eigen software, hardware en storage niet meer nodig. Ook een eigen datacenter met de bijbehorende voorzieningen zoals noodstroom en brandblussystemen zijn niet meer noodzakelijk.
De voordelen van applicaties uit de cloud (SAAS) zijn enorm: vandaag kunnen we SAAS oplossingen aanschaffen en ze direct downloaden en gebruiken, integratie van SAAS, PAAS (“Platform As A Service”) en IAAS (“Infrastructure AS A Service”), “Pay per Use” en morgen weer opzegbaar als we iets fraaiers hebben gevonden. O ja en geen upgrade problematiek meer als gevolg van DevOps development met wekelijks nieuwe functionaliteit in kleine brokjes zodat je er eenvoudig aan kan wennen!
Maar bij nader onderzoek in de eigen organisatie blijkt dit Walhalla niet zonder meer bereikbaar. In praktijk hebben we te maken met een groot speelveld waarin onze eigen gemaakte software nog een fundamenteel element is binnen de bedrijfsvoering. De kernvraag is “hoe combineer kun je de bestaande software met de mogelijkheden van de Cloud? Met andere woorden ”Hoe integreer je op een verantwoorde wijze home brew maatwerk applicaties met SAAS, PAAS en IAAS oplossingen?”
Inzet van de Cloud vraagt dus blijkbaar toch ook nog om eigen denkkracht. En hoe kan het ook anders? Voor onderscheidende klantproposities en eigen specifieke business eisen is een standaardoplossing niet zondermeer inzetbaar. De alles-inclusief-2025-ready-en-altijd-meegroeiende oplossing is er natuurlijk niet. Er dienen net als vroeger, toch weer keuzes te worden gemaakt.
Met andere woorden om de voordelen die Cloud kan bieden te kunnen consumeren, dient men te starten met een goede Cloud visie en architectuur gebaseerd op eigen business principes en doelstellingen.
En veel ondernemingen zullen hun home brew maatwerk applicaties willen inpassen in een Cloud strategie. Gewoon omdat men er nooit toe over is gegaan om alle maatwerk door standaardpakketten te vervangen of omdat hun businessproces zo onderscheidend is dat het niet in een SAP cloud implementatie te vangen valt.
Dat vergt een weloverwogen aanpak waarin alle strategische business en IT eisen en wensen worden samengebracht en waar vanuit een holistische blik een oplossing wordt gedefinieerd. Een ‘architectuur’ die een visie omtrent business processen, applicaties en infrastructuur combineert, gebaseerd op cloud en de mogelijkheid om naar een doel toe te werken die in zijn geheel op de steeds grotere mogelijkheden van cloud is gebaseerd. Met of zonder eigen datacenters, met of zonder eigen infrastructuur en met of zonder eigen home brew maatwerk applicaties. Dat vraagt ook om een ‘migratiepad’ met enorme kansen voor de organisatie. De kans om te leren, de kans om te versnellen, de mogelijkheid om te innoveren, de kans om los te komen van leveranciers, de kans om meer wendbaarder te worden en sneller te kunnen leveren dan ooit tevoren, de kans om uw business een voorsprong te geven op de concurrentie!
MatrixMind biedt u deze Cloud integrale architectuur aanpak
De MatrixMind oplossingen zijn integraal en omvatten een (security)architectuur waarin business processen, IT processen, applicaties en infrastructuur en DC faciliteiten bij elkaar komen. De aansluiting met zowel Azure als AWS als Oracle en andere Cloud providers in één klantdomein kan binnen een half jaar worden geïmplementeerd en geïntegreerd met uw bestaande datacenters. Daarnaast kunnen de oplossingen ook voor u worden beheerd, zodat u een alternatief heeft voor uw outsourcingscontracten. MatrixMind en Bauhaus ArtITech bieden met uw eigen specialisten een voorspelbare reis naar de Cloud. Een reis waarin ook de eigen gemaakte software een rol kan en vaak moet spelen.
Functionaliteit verrijken – Efficiency vergroten – Betrouwbaarheid vergroten – Bruikbaarheid verbeteren – Portabiliteit en Continuïteit verzekeren
Lees meer over de cloudtechnologie, een belangrijke versneller van digitale transformatie.