Lifetime Employment vs. ZZP bij Bauhaus

13 jaar alleen maar schuiven

Nog niet zo lang geleden, om precies te zijn 1 februari jl. 4 maanden geleden, trad ik in dienst bij Bauhaus ArtITech. Bauhaus was geen onbekende voor me en dus was de overstap niet heel groot. Toch sloot ik een lange periode af die anders was. In die zin was de overstap wel groot, want in plaats van het ‘schuiven van cv’s’ (waarmee de detachering nog wel eens vergeleken wordt) doet Bauhaus iets totaal anders. Bauhaus levert namelijk veranderkracht door transitieprogramma’s te definiëren en uit te voeren, met resultaatverantwoordelijkheid! En daarmee kwam een einde aan een periode van 13 jaar “schuiven”. Met de nieuwe baan bij Bauhaus kijk ik uiteraard vooral naar de toekomst, maar tijdens de lange autoritten terug naar huis (ik woon in het pittoreske St. Isidorushoeve – zoek dat maar eens op) of vice versa, betrapte ik me erop dat ik mezelf ook vragen stelde over het verleden: Hoe waren mijn beginjaren in de detachering? Wat zijn leuke anekdotes van deze 13 jaar? Wat is er veranderd? etc. Zonder alles op tafel te leggen (mocht je de leuke anekdotes willen horen dan moet je mij maar eens mailen of bellen) is de opkomst van en de sterke groei van het aantal ZZP’ers toch wel het meest opvallend geweest.

ZZP sapiens (‘slimme zelfstandige’)

Het zal je niet verbazen: ook Bauhaus maakt gebruik van de diensten van ZZP’ers. Sterker nog, Bauhaus heeft vanaf de start gewerkt met een kleine groep personen, die door een reorganisatie bij een IT-bedrijf, op zoek moest naar een nieuwe baan. Personen die besloten als ZZP’er verder door het leven te gaan, op zoek waren naar opdrachten om uiteindelijk bij Bauhaus uit te komen. Of was Bauhaus juist hard op zoek? Anyway, inmiddels bestaat Bauhaus ruim 5 jaar en het hart van het bedrijf wordt mede gevormd door een aantal ZZP’ers, specialisten die in grote mate ‘meeverhuizen’ van het ene programma naar het andere. In de loop der jaren heb ik niet alleen het aantal ZZP’ers zien toenemen, maar ook de wijze waarop ZZP’ers omgaan met het feit dat ze ondernemer zijn. In mijn beleving spreek ik steeds vaker ZZP’ers die veel bewuster omgaan met de toekomst van hun bestaan. In sommige branches (ook binnen de IT) zijn de opdrachten schaars, is de concurrentie moordend of van een steeds hoger niveau. En daarmee, naast het bijhouden van hun vakkennis, denken steeds meer ZZP’ers bewust ook verder na met welke organisaties ze willen partneren. Hoe succesvoller de partner, hoe vaker een beroep zal worden gedaan op de ZZP’er. Een logisch partnership!

It takes two to Tango

Maar, werkt het soms ook niet de andere kant op? Hangt het succes van een organisatie (of programma) ook niet deels samen met het binden van bepaalde ZZP’ers? Ik denk het wel! Ondanks dat Bauhaus hele unieke ideeën heeft hoe transitieprogramma’s vorm gegeven en uitgevoerd dienen te worden (zie: The Change Factory), is de kwaliteit van het team dat deze ideeën uitvoert, en door Bauhaus wordt neergezet, zo goed als de zwakste schakel. En dat stelt niet alleen hele hoge eisen aan de ‘eigen’ Consultant, maar ook aan ZZP’ers die door Bauhaus worden ingehuurd. Het nemen van resultaatverantwoordelijkheid, zoals Bauhaus dat doet, vraagt in mijn beleving dan ook experts van het hoogste kwaliteitsniveau. Voor Bauhaus is het dan ook van levensgroot belang dat de kennisontwikkeling bij haar flexibele schil (niet alleen bij de ZZP’er) in de pas loopt bij die van haar eigen Consultants. En dus is het niet alleen een verantwoordelijkheid van de ZZP’er, als het gaat om ‘bijblijven’, maar naar onze mening ook die van Bauhaus. Begrijp me niet verkeerd, de desbetreffende ZZP’er is volledig vrij in het bepalen wat zij ‘afneemt’ van Bauhaus, maar wordt door Bauhaus ook actief in staat gesteld deel te nemen aan een platform waarop de ZZP’er aan kennisontwikkeling kan blijven doen. Een nieuwe vorm van Lifetime Employability voor de ZZP’er bij Bauhaus? Hoe tegenstrijdig die twee ook zijn aan elkaar, wie weet. Vraag het over 10-20-30 jaar nog eens. Voor nu is het niet alleen nuttig, maar we genieten in ieder geval ook van deze nieuwe vorm van ‘Lifetime Employability’. Want, Lifetime Employability gaat natuurlijk veel verder dan alleen vakinhoudelijke ontwikkeling of het faciliteren van interessant werk. Met elkaar leuke dingen doen is daar natuurlijk ook een afgeleide van en vormt een wezenlijk onderdeel van de teambuilding. En is dat ook niet waar het om draait in het leven: GENIETEN. En zo hebben we bij Bauhaus een unieke situatie waarin aan beide kanten een bepaalde betrokkenheid verwacht kan worden. Niet alleen vakinhoudelijk!

Maak kennis

Wil je meer weten welke unieke transitieprogramma’s Bauhaus doet of hoe we ‘lifetime employability’ voor jou als ZZP Consultant inrichten? Bezoek eens een Bauhaus-avond, lunch eens mee of kom eens op de koffie. Dat mag ook in het pittoreske St. Isidorushoeve! We maken graag eens kennis met je.

P.s.

OK, tot zover zal de ‘Bauhaus ZZP’er’ thuis geven en zich herkennen in het verhaal. Toch blijven het net mensen. Als er onder het mom van teambuilding vanuit Bauhaus ingeschreven wordt op een event als de Dam-tot-Dam-Loop of Mudmasters, blijken ze ineens een stuk zelfstandiger dan gedacht. En dat mag, als Bauhaus moeten we ook ‘die zelfstandigheid’ kunnen veranderen ;).

Leave a comment