2016: het jaar dat sneller verliep dan alle jaren daarvoor!

Het jaar 2000 was het jaar waarin internetstart-ups hypeten en Google nog maar 1 jaar oud was. We zijn nu zestien jaar verder. Na vele zuinige jaren lopen de portemonnees van investeerders weer over en zijn de nieuwe voorbeelden van verliesgevende start-ups ook volop aanwezig: Uber, Spotify, Skype, YouTube, Instagram, Twitter passen in het rijtje. De nieuwe economie ontwricht de oude, en al begin 2016 mochten we het faillissement van V&D, Macintosh-schoenenketens en de DA Retailgroep vernemen. Retail blijkt vandaag een different ball game. Niks lijkt nog hetzelfde. Alles verandert razendsnel.

2016 begon met een ingreep op de Chinese beurzen om een vrije val te voorkomen. Het FD stelt dat ondanks het beursnieuws de Chinese economie met een groei van boven de 6% nog steeds de snelst groeiende economie van dit moment is. Echter, diverse Chinese steden zoals Nanjing hullen zich in een waas van smog en de gezondheid van de inwoners wordt bedreigd. De voorgenomen afschaffing van overheidsregulering van de Chinese beurs wordt uitgesteld.

De lijst van de eerste 5 dagen in 2016 hierboven kan eenvoudig worden aangevuld tot een klein boekwerk. De vraag is: “Hoe kan dat? Wat gebeurt er?” Met een smartphone in de hand is informatie nu overal voorhanden. Diezelfde smartphone heeft snellere processoren dan de Deep Blue-supercomputer die in 1997 won van wereldkampioen schaken Garry Kasparov. Computercapaciteit is in een dusdanige mate beschikbaar, dat de omvang van die capaciteit voor het menselijke brein nauwelijks valt te bevatten, en de verdubbeling hiervan volgens de Wet van Moore nog minder.

Praktisch betekent dat we die capaciteit nu al dagelijks inzetten om computers te laten leren op basis van algoritmes en patroonherkenning in plaats van menselijke instructies, hetgeen volledig nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt. Zoals bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s waarvoor Nvidia op 5 januari 2016 een nieuwe supercomputer ter grootte van een broodtrommel onthulde. Het apparaat heeft een rekencapaciteit van 150 MacBook Pro’s en kan 24 zelflerende tera-operaties per seconde uitvoeren (bron Nu.nl).

The heat is on!

Het wereldtoneel is heftig. Financiële markten kampen met een lage inflatie, het klimaat heeft flink te lijden onder de groei van de wereldbevolking, er zijn nog steeds gevechten met IS, en tegelijkertijd neemt het aantal democratieën explosief toe. Tegelijkertijd gaat de technologische ontwikkeling nu zo snel dat we op heel korte termijn computerkracht in zullen zetten voor heel veel taken die voorheen door mensen werden gedaan. Administratief werk is al grotendeels door de computer overgenomen, en autorijden en het doen van boodschappen volgen binnenkort. Gaaf!

Deze technologische ontwikkeling biedt prachtige kansen voor ondernemingen en ondernemers. Maar dan dient u er wel bij te zijn. We weten wat er gaat gebeuren, we weten dat het kan of dat het binnenkort kan, we weten dat het veranderingen met zich mee gaat brengen. We weten alleen nog niet wat er gaat gebeuren, wanneer het gaat gebeuren en ook niet welke consequenties het heeft. Wat we wel weten is dat we ermee aan de bak moeten. Innoveren is naar onze mening geen wens meer, maar bittere noodzaak: want als we het zelf niet doen, doet iemand anders het voor ons!

Ik wens iedereen een innovatief en verrassend 2016!

Leave a comment