Thuiswerken in de komende weken

In Nederland is afgelopen donderdag een advies afgegeven door onze overheid om zoveel mogelijk thuis te werken. Dit heeft een flinke impact op werkend Nederland. Het doel is om te voorkomen dat wij in groten getale (tegelijkertijd) worden getroffen door het coronavirus. Los van het persoonlijke leed, is het vooral voor de continuïteit van onze Nederlandse bedrijfsvoering van belang dat we geen onnodige risico’s nemen en doen wat we kunnen om de risico’s in te dammen.

Het aantal besmettingen met corona blijft stijgen (figuur 1). De grootste kans op besmetting is door de druppels van het niezen of hoesten. Nauw contact (minder dan twee meter) wordt daarom afgeraden.

Figuur 1: Covid-19 global infections

Kantoorwerk lijkt er bijna voor gemaakt te zijn om ziekteoverdracht te maximaliseren. Allereerst werken medewerkers acht uur per dag dicht op elkaar in kantoortuinen en zoeken zij elkaar voor vergaderingen op. Ten tweede heb je op flexibele werkplekken te maken met oppervlaktes waar verschillende medewerkers aan zitten. Tot slot reizen veel van de medewerkers met het openbaar vervoer, een plek waar veel mensen samenkomen en vaak dicht op elkaar zitten. Het is daarom wel logisch dat de overheid dringend adviseert om thuis te werken.

De vraag is echter hoe je ervoor kan zorgen dat je medewerkers thuis de middelen hebben om goed hun werk uit te kunnen voeren. De manier om dit te bereiken is om door middel van systeemdenken de onderlinge betrekkingen te zien in plaats van losse fenomenen. Oftewel, door het opzetten van goede cloudstrategieën. Microsoft en Google spelen in op de wereldsituatie en hebben hun samenwerkingsapplicaties gratis beschikbaar gesteld om thuiswerken te bevorderen. Zo heeft Microsoft zijn Teams functionaliteiten gratis beschikbaar gesteld voor een periode van zes maanden, Google doet dit net zo met de G-Suite.

Los van deze applicaties van Microsoft en Google zijn er bij veel bedrijven oplossingen verzonnen om op afstand aan het werk te kunnen op de eigen IT-infrastructuur. Een probleem is dat deze niet altijd gedimensioneerd zijn om alle medewerkers vanaf huis te laten werken. Wij hebben inmiddels al verschillende bedrijven mogen helpen de thuiswerkfunctionaliteit op te schalen, zodat alle kantoormedewerkers vanaf huis konden werken.

Juist dit is ook een ideaal moment om je thuiswerkfaciliteiten en/of -infrastructuur toekomstbestendig te maken. Op dit moment zijn bedrijven over het algemeen minder belemmerd door ‘traditionele procesmatige’ stappen. In tijden van crisis richten we ons allemaal op onze kerncompetenties en onze core business. Wij zijn al jaren bezig met robuuste cloudstrategieën in combinatie met de core business van bedrijven in verschillende industrieën. Zo hebben we verschillende succesvolle programma’s ontwikkeld om de IT-infrastructuur duurzaam en toekomstbestendig te maken. Denk aan Cloud adoptie, Sourcing performance en Data Centricity. Wij helpen uw organisatie graag verder met deze toekomstbestendige aanpak.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Dit kan natuurlijk ook vanuit huis.

Michael Ataman en Rob Visser,

Consultants Bauhaus ArtITech

Leave a comment