De ‘onzichtbare’ IT Infrastructuur

In het kader van onzichtbare IT, komt in deze blog de infrastructuur aan de orde.

“Op een bitterkoude winterdag, stopte het Internet met werken. Niet het gehele Internet, maar het deel dat direct achter het stoffige blok zit dat naast mijn bank op de grond ligt. Het betreft een zwarte kabelmodem met vijf groene lichtjes, een blauwe adaptor ter grootte van een kleine boek en witte draadloze router met een enkel lichtgevend oog.”

Zo begint het boek Tubes van Andrew Blum, waar de schrijver op zoek gaat naar de fysieke wereld achter ‘het Internet’.

Voor mensen zonder IT achtergrond iets infrastructuur dat ‘onzichtbaar’ is. Ook vandaag de dag heeft het merendeel van de mensheid geen idee van de techniek achter Google en Facebook. Ook al is het een functionaliteit waar ze dagelijks gebruik van maken.

Veel van onze klanten hebben de infrastructuur allemaal in eigen beheer. Een datacenter met bijbehorende stroomvoorziening, koeling, storage, servers, uitwijklocaties en het (datacenter)netwerk. Gecombineerd met componenten die de IT infrastructuur van een bedrijf vormen. Omdat de beschikbaarheid van business applicaties mede afhankelijk is van de beschikbaarheid van IT infrastructuur, zijn de eisen (en kosten) hiervan hoog.

IT infrastructuur wordt IAAS

Per infrastructuur bouwblok is expertise vereist om deze infrastructuur te beheren. Door technologische ontwikkelingen, zal de IT infrastructuur de komende jaren een grote verandering doormaken. Deze verandering zal grote impact hebben op de manier waarop bedrijven gebruik maken van IT infrastructuur en op de benodigde skills van specialisten, die de infrastructuur nu onderhouden.

Voordelen zoals schaalbaarheid, hoge beschikbaarheid en het reduceren van kosten door geen eigen apparatuur en een datacenter te hoeven onderhouden zorgen ervoor dat steeds meer bedrijven kiezen om applicaties onder te brengen in de cloud. En als de applicaties niet uit de cloud kunnen worden afgenomen, neemt men infrastructuur af uit de cloud: IAAS (infrastructure as a service).

De overgang naar cloud

Het is echter niet zo dat de overgang naar cloud simpel is. Cloud migratieprojecten vereisen professionals, die begrijpen hoe de huidige infrastructuur werkt, en tevens de kennis hebben om applicaties en workloads naar een geschikt cloud model over te kunnen zetten. Deze kennis is nodig om uiteindelijk zo goed mogelijk van de voordelen van cloud te kunnen profiteren. In de projecten en programma’s die wij als Bauhaus uitvoeren zien we ook dat integratie met de bestaande omgeving hierbij vaak de grootste uitdaging is. Uitdagingen waar overigens prima oplossingen voor zijn zoals hybride cloud oplossingen als tussenstation.

Hiermee wordt de IT infrastructuur nu al deels en op termijn waarschijnlijk zelfs helemaal vervangen door cloud oplossingen. En verwordt het tot iets dat voor de meeste mensen ‘onzichtbaar’ blijft. Maar daarmee kan IT zich eindelijk gaan concentreren op het ondersteunen van business applicaties.

 

Leave a comment